Što je novo na Zisuart?
 • Aliens Zisuart
 • paper-mache
 • paper-mache
 • paper-mache
 • paper-mache
 • paper-mache
 • paper-mache
početna | ziSuart | Paper-cloth-mache |

Paper-cloth-mache?

Tehnika se od paper-mache-a razlikuje po upotrebi dvije bitne stvari a to su: tkanina i papirna samoljepljiva traka. Traka je u biti ista ona koja se korisit za zaštitu pri bojanju i lako je dobavljiva. Tkanine mogu biti razne, i skoro svaka vrsta daje neki svoj "efekt" krajnjem radu. Uz vrstu tkanine, igrati se može i sa bojama i uzorcima tkanine.

Najbolje je objasniti sa primjerom. Postupak je slijedeći:

 1. pomoću trake i novinskog papira se "izmodelira" skulptura.
 2. paper-cloth mache skulptura Zisuart
 3. Drugi korak, potrebno je presvući skulpturu sa klasičnom smjesom za paper-mache. Dakle voda, brašno i papir. S time da ja radim tako da papir nije umoćen u samu smjesu već imam pripremljene razne veličine papira, te ih rukom komad po komad natapam sa smjesom i tako lijepim na skulpturu. Na taj način skulptura će dobiti na čvrstoći.
 4. Nakon što se paper-mache smjesa osuši. skulptura je ponovno "obućena" u traku, tako da u biti izgleda kao i poslije prvog koraka, s razlikom , da je sada mnogo čvršća.
 5. Slijedeći korak je onaj koji daje razliku od klasičnog paper machea a to je tkanina.
  Tkaninu imam pripremljenu, u raznim veličinama pored sebe i posudu s ljepilom.
  Komad po komad tkanine močim u ljepilo i oblažem skulpturu dok ne bude posve prekrivena. Tkanina tako umoćena u ljepilo može se i modelirati dok se stavlja na skulpturu te tako dobiti razni detalji.
  Kada je skulptura cijela u tkanini nakon sušenja izgleda ovako (korištena crna tkanina):
 6. paper-cloth-mache zisuart paper-cloth-mache zisuart
 7. Zadnji korak nako sušenja tkanine je naravno oslikavanje i dodavanje raznih detalja. Na slici je gotova paper-cloth-mache skulptura.
  Skulptura sa slike je rađena sa sintetičkim tkaninama koja je u doticaju s ljepilom stvorila materijal na dodir sličan plastici, po teksturi i čvrstoći. Nakon bojanja došao je i zaštitni sloj laka. Dobivena skulptura je po čvrstoći trajna i zaštićena. Radovi koji se rukom bojaju zaštitnim lakom u nekoliko slojeva trajno su zaštićeni i može se očekivati dugi vijek trajanja skulptura.
 8. paper-cloth-mache zisuart

Paper-mache je tehnika koje ima velike mogućnosti, a navedena varijanta s tkaninom, samo ih još povećava. Skulpture koje sam radila su od svega 10-15cm pa do 120cm velike skulpture zmaja. A moguće je napraviti i znatno veće skulpture.

paper-cloth-mache zisuart paper-cloth-mache zisuart

 

Ako imate kakvih pitanja slobodno mi se možete javiti ovdje.