Što je novo na Zisuart?
  • Aliens Zisuart
  • paper-mache
  • paper-mache
  • paper-mache
  • paper-mache
  • paper-mache
  • paper-mache

Zisuart?

Suzana Stjepanovic paper mache artist

Iza imena Zisuart krijem se ja, ziSu / Suzi (Suzana Stjepanović, Zagreb). Zisuart predstavlja web galeriju mojih radova u raznim tehnikama sa kojima radim.

Drago mi je što ste došli na stranice zisuart.com, a kada ste već tu slobodno razgledajte moju galeriju čarobnih vila, anđela, čudovišta, likova iz crtića rađenih u raznim tehnikama, od crteža, ulja, paper macha modeliranja, skulptura i ukrasnih maski.

Najviše volim radove gdje moram ljepiti šljokicu po šljokicu po šljokicu.....a i modeliranje mi dobro ide, a i slikanje, ma i crtam dobro. Jedino mi pisanje ovakvih tekstova ne ide. Da ga mogu nacrtati bilo bi bolje. Uglavnom, slobodno si razgledajte, ima nekih stvarno fora radova. I ne zaboravite ako vam se nešto sviđa, javite se!

Tehnike

Radim u raznim tehnikama, kao što su ulje na platnu, crteži, paper-mache, točnije , paper-cloth-mache i razne druge kombinirane tehnike.

Paper-cloth-mache?

dobbie and me - paper-mache - Zisuart - Suzana Stjepanović santa claus - paper-mache - Zisuart - Suzana Stjepanović black dragon - paper-mache - Zisuart - Suzana Stjepanović josip hus - paper-mache - Zisuart - Suzana Stjepanović Pomuckul - paper-mache - Zisuart - Suzana Stjepanović

Paper-mache je tehnika koja postoji već dugo. Još u starom Egiptu koristila se za posmrtne maske i ukrašavanje pokrova grobova. Više o povijesti paper-mache tehnike možete pročitati ovdje.

Osnovni recept za paper mache su papir, voda i brašno. Koji papir, koji omjeri, te koji aditivi se još mogu koristiti ovisi od umjetnika do umjetnika, no nema nekog pravila u izradi. Svodi se na pokušaje i otkrivanje što Vama najbolje odgovara za koji rad. Više o paper-mache receptima možete pročitati ovdje.

Papir može biti obični novinski pa sve do kartona koji je bogat vlaknastim strukturama. Svaki ima svoju namjenu samo se treba poigrati i isprobati sve kombinacije.

Osim brašna mogu se koristiti razni dodatci kao što su razna tekuća ljepila (bijelo lijepilo), razna ljepila u prahu, ljepila za tapete, mala količina gipsa...

Osim paper-mache recepta s brašnom i trakama novina postoje razni recepti za paper mache "glinu". Papirna vlakna se raspadnu u vodi, te takva ocijeđena masa se miješa električnom mješalicom s ljepilom. Na taj način dobiva se smjesa koja u radu podsjeća na glinu. Može služiti za dorađivanje samog paper mache ili drugog projekta ili kao osnovni medij za izradu samog rada.

Paper-cloth-mache? - je drugačija tehnika od paper mache tehnike. Sastoji se od više koraka i samim time slojeva u izradi samog projekta. Razlika je kako i naziv kaže u korištenju tkanine.
Više o PAPER-CLOTH-MACHE-u ovdje.